Новини

 • Общественият посредник участва в регионален форум на омбудсманите от балканските страни

  Публикувана 19.11.2018

  zaglavna forumРегионален форум с участието на омбудсманите от балканските държави на тема „Защита на правата на гражданите: Предизвикателства пред балканското сътрудничество“ се проведе днес в зала 6 на Националния дворец на културата в София. Събитието е съвместна инициатива на институцията на омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова и институцията на омбудсмана на Република Македония г-н Иджет Мемети и се провежда в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

  Във форума участие взеха общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов и действащите местни омбудсмани в страната, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, както и представители на академичната общност, потребителски и граждански организации, Института за държавата и правото при БАН, Центъра за нестопанско право,  Центъра за изследване на демокрацията, Български адвокати за правата на човека, Институт „Отворено общество“, Асоциация „Анимус“ и др.

  Целта на събитието е съсредоточена върху обсъждането на възможности за сътрудничество между омбудсманите на Балканите за защита на основните права и свободи на човека. Специален акцент бе поставен върху правата, свързани с членството в Европейския съюз, включително трудовите, социалните, икономическите, потребителските права на гражданите.btrhdr

  Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която се сформира днес с участието на държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния. В рамките на форума бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.

  „У нас са омбудсманите от 12 държави. Идеята днес е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси, тъй като живеем в трудни времена, в които има натиск върху гражданите и опити за посегателства над човешки права“, каза националният омбудсман. И допълни: „Проблемите са общи – бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това, ние, заставайки един до друг, ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, категорична бе Манолова.

  По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти, затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.

  Офис на обществения посредник на Община Шумен