Новини

 • Омбудсманът събра институции и граждани по проблемите с водата в Шумен

  Публикувана 10.01.2019

  1„Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК услугата“. Това каза днес националният омбудсман Мая Манолова в Шумен, където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организираха обществена дискусия на тема: „Право на заплащане на качествена ВиК услуга“. Събитието се проведе в зала „Тича“ на хотел „Шумен“ при засилен граждански интерес.

  Общественият посредник на община Шумен Иван Капралов откри форума с думите,че случаят на Шумен е емблематичен за проблемите във водния сектор, като акцентира върху трите най-важни аспекта: начините за определяне на цената ВиК услугата и нейното качество, както и необходимостта от контрол на дейността на ВиК оператора.

  Капралов подчерта, че гражданите на община Върбица, които получават водата по гравитачен път, не са съгласни с аргумента, че цената на услугата се увеличава, защото в други части на областта се доставя чрез помпи.

  Местният омбудсман припомни, че след протестите на гражданите от 2013 година е станало ясно, че добиваната и доставяната вода за шуменци е поливна, а не за питейно-битови нужди. Това е допълнителен местен аспект относно качеството на самата вода, който трудно може да бъде разбран от хората. Според него изменения в нормативната база създават допълнителен проблем – например невъзможността да се огради санитарно-охранителна зона около яз. „Тича“.

  3Общественият посредник на Община Шумен призова представителите на МРРБ, КЕВР, Асоциацията по водите и ръководството на Вик-Шумен да обсъдят възможността за неприлагане на инфлационната клауза, която доведе до последното увеличение на цената в област Шумен от началото на годината.

  Националният омбудсман Мая Манолова аргументира решението си за провеждане на форума в Шумен, подчертавайки, че: „Ситуацията в Шумен е най-драстична, предвид най-високата цена на водата в България и смея да кажа с най-лошото качество“. По думите й в края на миналата година КЕВР е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били „отчайващи“, водата е била с много лошо качество и 80% течове.

  „Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства. Реално се повишават единствено цените. Нищо не се променя в положителна посока – нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и се изчерпва единствено и само с повишаването на цените. Това от своя страна води до нарушаване на достъпа и до накърняване на едно основно човешко право – правото на вода, което е тясно свързано и с правото на живот. Аз като омбудсман не мога да остана безразлична към този процес“, категорична бе Манолова.

  Тя информира, че през миналата година институцията на омбудсмана е била „буквално залята” от жалби срещу ВиК услугите – 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.

  „Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. „единна цена“, която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно“, допълни омбудсманът. Манолова бе категорична, че така бедните хора реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което е нечестно и трябва да бъде прекратено.

  Тя информира още, че е подготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, но беше безкомпромисна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.

  „Абсолютно е належащо повишаването на цената на водата да се обвърже с реални резултати, с подобряване на качеството на услугата на водата, с намаляване на течовете, с повече ефективност на инвестициите. Настоявам за отмяна на т. нар. „единна цена“ в рамките на територията на една ВиК асоциация, защото това е абсолютно несправедливо по отношение на българските граждани“, посочи общественият защитник.

  2Манолова подчерта, че ще настоява и за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите, защото в резултат на тях в 5-годишния период занапред единствено се повишава цената на водата, което е свързано с повишаването на инфлацията.Тя бе категорична, че ще настоява още за ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона, тъй като в момента КЕВР „произволно прилага различни статистически показатели“.Омбудсманът ще поиска и въвеждане на лицензиране на ВиК дружествата, което би довело до осъществяването на по-сериозен контрол върху дейността им.„Според експерти ефективността от служителите във ВиК дружествата не е особено висока“, обоснова се омбудсманът.

  На място пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова настоя да бъде определена цена по-ниска от пределната, която КЕВР бе определила в края на миналата година. „Това е абсолютно в правомощията на ВиК асоциацията и зависи от гласуването на областния управител, на кметовете, така че те би следвало да поемат ясни ангажименти в тази посока“, заключи омбудсманът.

  В дискусията участваха всички отговорни институции, граждани и неправителствени организации – областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметът на общината Любомир Христов, общински съветници от Шумен и Гулянци, народни представители от района, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската асоциация по водите, Съюза на ВиК операторите, членове на Асоциацията по ВиК – Шумен и др.

  Офис на обществения посредник на Община Шумен