Новини

 • Общественият посредник се застъпи за бъдещето на семейните центрове

  Публикувана 12.03.2019

  20190312_150635Работна среща за застъпничество и осигуряване на устойчивост в работата на семейно-консултативните центрове в област Шумен се проведе днес под патронажа на обществения посредник на Шумен Иван Капралов и със съдействието на областния управител проф. Стефан Желев. Участие в нея взеха народният представител Емил Димитров, ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев, зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на Община Шумен Светлана Маркова. Сред поканените бяха и представители на всички общини от областта, както и основните двигатели на стартиралия през 2010 г. проект „Семейство за всяко дете“, сред които са УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за защита на детето и Агенцията за социално подпомагане.

  През изминалите девет години в рамките на проекта са създадени три семейно-консултативни центъра в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав и три филиала към тях в общините Каолиново, Венец и Върбица. Социалните работници успяха да картографират 130 населени места в областта и да осигурят подкрепа на 4000 семейства в грижата за децата им. В центровете работят общо 35 квалифицирани служители.

  20190312_151725Общественият посредник на Община Шумен подчерта, че в рамките на своята дейност е имал възможност да се убеди в ефективността на семейно-консултативните центрове. „В конкретни ситуации видях, че вашите служители са единствените специалисти на терен. В малки села и махали. Хора, които познават проблемите на иначе невидими за институциите семейства и имат капацитет да съставят план за действие. Спомням си реалната подкрепа за две деца сираци в едно шуменско село, които успешно бяха извадени от ситуация на безизходица и трайно установени на работа и в училище. Заедно с други институции подкрепихме непълнолетно момиче останало само с възрастната си баба“, сподели по време на срещата Иван Капралов.

  През 2018 г. започна процес на трансформация на създадените центрове и преобразуването им в държавно-делегирани дейности. „Считам, че УНИЦЕФ и неправителственият сектор ни показаха един работещ механизъм на социални услуги и днес е важно да се застъпим за социалните работници и да намерим начин да ги оставим да извършват и развиват своята дейност“, подчерта Иван Капралов.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен