Новини

 • Шуменски гимназисти участваха във филм-симулативен процес

  Публикувана 13.03.2019

  54256513_2252256634794381_7321990672045572096_nДа се повиши и развие правната култура на учениците и да бъдат предпазени от противообществени прояви е основната цел на стартиралата през 2014 г. съвместна образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“, обяви административният ръководител на Окръжния съд в Шумен София Радославова.

  В Шумен проектът се осъщестява в партньорство със СУ „Йоан Екзарх Български“. В неговите рамки днес беше представен филмът-симулативен процес: „Съдебен процес – грабеж и разпространение на наркотици в двора на училището“. Ролите в него са разпределени между ученици от 11 Б клас на хуманитарната гимназия. Председателят на Окръжния съд разясни, че институцията работи с гимназистите успешно вече три години, а териториалният обхват на проекта е разширен, като от общо пет училища на територията на община Шумен, са се включили и средните училища в общините Върбица и Венец.

  1След края на прожекцията общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов сподели, че е сред създателите на записания преди 10 г. първи филм-симулативен процес и определи като отговорност на неговото поколение активното участие в гражданското възпитание на учениците и студентите. „През изминалата година самият аз участвах в програма за гражданско наблюдение на работата на Окръжния съд и имам лични впечатления, че интересът на гражданското общество към дейността на съдебната система се повишава“, обобщи Иван Капралов.

  Сред присъстващите на събитието бяха окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, председателят на Районния съд Емилиян Ангелов, адвокат Галина Бонева, председател на Шумеската адвокатска колегия, ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев, директорът на СУ „Йоан Екзарх Български“ Валентина Тодорова, представители на държавната и на местната администрация.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен