Новини

 • Общественият посредник даде начало на инициативата „Купи и сподели“ в Шумен

  Публикувана 06.04.2019

  1Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов днес официално откри благотворителната акция „Купи и сподели“. Инициативата е част от четвъртото издание на традиционната кампания на омбудсмана на Република България „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. В рамките на „Купи и сподели“ всеки има възможност да дари според възможностите си хранителни продукти, които ще подкрепят възрастните хора от общината по повод големия християнски празник Великден.

  Това може да се случи в 13 обекта на шуменската верига хранителни магазини BulMag, с чието партньорство за втора поредна година акцията разширява своя обхват за градовете Шумен, Варна, Търговище и Дулово. Част от шуменския бизнес подкрепя ресурсно осъществяването на благотворителната инициатива – „Фикосота“, „Херти“, „Телепол“ и „Ал и Ко“. В търговската мрежа на BulMag са достъпни брандирани колички, в които желаещите могат да закупят и споделят хранителни продукти. Първото дарение на целия списък с трайни стоки днес направи омбудсманът на Шумен, а изпълнението му излезе на стойност около 16,00 лева.

  В благотворителната акция през тази година ще се включат и над 50 деца, членове на Организацията на Българските скаути – една от най-големите младежки доброволчески организации в страната. Скаутите ще покрият шест магазина в Шумен и два във Варна на 12 и 13 април и на 19 и 20 април, за да разясняват на място целите на кампанията и да подпомогнат желаещите да дарят трайни хранителни продукти. Общественият посредник на Шумен Иван Капралов ще се включи в скаутската акция във Варна на 13-ти април.

  Благотворителната акция „Купи и сподели“ в Шумен събра над 400 пакета с трайни хранителни продукти през миналата година.

  2Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ се развива в няколко направления, които предоставят различни възможности за включване. Набират се парични средства, които впоследствие се обръщат във ваучери за храна на стойност 20 лв. Ваучерите ще се раздават по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ, които ще бъдат качени на сайта на омбудсмана, на БЧК и разлепени в централните пощенски клонове по места. Притежателите на ваучерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

  За три години в предишните издания на инициативата са събрани 1 500 000 лв., с които 75 000 пенсионери са зарадвани с ваучери, а хиляди други – с хранителни пакети.

  Тази година кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ отново набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Българският червен кръст (БЧК):

  IBAN: BG53UNCR70001522802795

  Банков код: UNCRBGSF

   Чрез онлайн дарения от България и чужбина на сайта на БЧК -www.redcross.bg

  Или със SMS 1255 – на стойност 1 лев, освободен от ДДС

  Важно уточнение е, че при попълване на платежно нареждане всеки може да посочва точно за коя община иска да направи дарението и така преведените от него средства по сметката ще отидат при пенсионери от предпочитаното населено място.

  Офис на обществения посредник на Община Шумен