Новини

 • С тържествен урок отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция в Шумен

  Публикувана 16.04.2019

  С „Урок по конституция“ пред шуменски гимназисти в празничния 16-ти април беше отбелязана 140-тата годишнина от свикването на Учредителното събрание във Велико Търново и приемането на Търновската конституция. Събитието се проведе в Шуменския окръжен съд и е продължение на партньорството между съдебната институция и обществения посредник на Община Шумен Иван Капралов.

  2=140Урокът е част от инициативата „140 години български парламент“ под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. През юбилейната година в празничния календар, освен час по конституция във всички български училища, са отбелязани и празнични изложби, концерти, а кулминацията е тържественото заседание на 44-тото Народно събрание във Велико Търново днес. Действащите местни обществени посредници на Република България, оценявайки значимостта на проявите под мотото „140 години български парламент“, се включват в провеждането на урока по конституция по места.

  Приветствие към учениците от СУ „Йоан Екзарх Български“, ППМГ „Нанчо Попович“ и Професионалната гимназия по икономика поднесе председателят на Окръжния съд в Шумен София Радославова. Тя подчерта значимостта на празника като начало на българския парламентаризъм и конституционната държава.

  1=140Омбудсманът Иван Капралов изнесе урока по конституция, като обърна внимание на необходимостта от повишаване на правната култура сред младата аудитория. „Не забравяйте, че най-важната книга във вашата библиотека е Конституцията. Моля ви, сложете я най-отгоре сред другите книги, а надолу подреждайте според лични предпочитания. И ако някога вашето поколение се разбунтува, моля ви, преди да я смените или изгорете, първо да я прочетете“, завърши призива си към гимназистите Капралов.

  Общественият посредник влезе в ролята и на модератор, представяйки пред аудиторията презентация с илюстрации, посветена на Учредителното събрание във Велико Търново и приемането Търновската конституция, изготвена специално за днешния урок по инициатива на Народното събрание.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен