Новини

 • Дискусия „Гражданите за Европа“ се проведе в Шумен

  Публикувана 05.09.2019

  2Дебат под надслов „Един до друг преди и в ЕС“ се проведе днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ при засилен граждански интерес. Дискусията е част от календара на дейностите по проект „Гражданите за Европа“, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма „Европа за гражданите“.

  Домакин е Община Шумен, която в дните между 5 и 7 септември посреща над сто гости от три общини на държавите партньори от Румъния, Гърция и Северна Македония – Община Браила, Община Ксанти и Община Струмица. Целта на проекта е да насърчи и улесни социалната и междукултурна ангажираност на европейските граждани като средство за опознаване и разбиране на историята и ценностите на Европейския съюз.

  1В качеството си на модератор общественият посредник Иван Капралов даде старт на днешното събитие с приветствие към зам.-кмета по образование и култура Найден Косев, организаторите от отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ и към гостите от трите държави. Омбудсманът откри дискусията с убеждението, че разговорът за Европа е важен и трябва да се провежда всекидневно. „Темата за евроскептицизма и еврооптимизма е необходима, за да се опитаме да дефинираме в каква посока се търси прогресът за човешката цивилизация“, отбеляза Капралов.

  Диспутът между евроскептици и еврооптимисти обхвана ключови теми. Своите тези „за“ и „против“ участниците размениха по въпроси от области като образование, професионална реализация, пътуване и свободно придвижване, бизнес перспективи, семейство и традиции. Дебатиращите изтъкнаха значимостта и ползите от членството в Европейския съюз – свободата, която дават възможностите за пътуване, образование, стажантски програми и старт в кариерата, подобряване на професионалните компетенции и умения.

  Участие в дебата взеха представители на образователни и културни институции в Шумен, членове на Общинския младежки съвет, журналисти и общественици. От партньорските градове Браила, Ксанти и Струмица в дискусията се включиха млади предприемачи, студенти и хора с богат опит в младежкия обмен по програма Еразъм+.

  Офис на обществения посредник на Община Шумен