Новини

 • Партньорството на правозащитните институции и организации е в полза на гражданите

  Публикувана 12.03.2020

  „Партньорството между различните правозащитни институции и организации е в полза на гражданите за ефективната защита на техните права и законни интереси. То е от полза и на българската съдебна система“. Това заяви Иван Капралов при откриването на първата годишна среща на мрежата от обществени посредници в Република България, която се провежда днес в Шумен. По покана на Капралов за участие във форума се събраха омбудсманите от общините: София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Елин Пелин, Земен и Омуртаг.1

  Работната среща започна с първото в страната представяне на новата обществена е-платформа „Моето право.бг“ с електронен адрес http://moetopravo.bg/. „Целта на платформата е да предостави на българските граждани предварителна и надеждна информация за възможните способи за защита на техните права и законни интереси, както и надеждни контакти с различни правозащитни институции и организации“, подчерта юристът Калин Славов, който е и консултант по проекта.

  Участниците в срещата разгледаха различни възможности за алтернативно разрешаване на спорове и ролята на институцията на омбудсмана, на местно и национално ниво, в извънсъдебните способи за защита на правата и законните интереси на гражданите.3

  Експертният екип на СНЦ „Демократично сдружение Искам да знам“ –Шумен и Фондация „Отворена врата“ – Перник подчерта предимствата от евентуалното участие на обществените посредници в Република България в електронната платформа.

  Сайтът „Моето право. бг“ е изграден в изпълнение на проект „Електронна платформа за активен диалог, граждански мониторинг и обществена подкрепа на реформата в съдебната система“ с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд и оперативна програма „Добро управление“.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен