Новини

 • Обществените посредници подкрепят кандидатурата на Диана Ковачева

  Публикувана 12.03.2020

  1.1Обществените посредници в Република България подкрепят кандидатурата на Диана Ковачева за национален омбудсман. Това решиха местните омбудсмани на първото си годишно заседание, което се провежда днес в Шумен. По покана на обществения посредник Иван Капралов за участие във форума се отзоваха колегите му от общините: София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Елин Пелин, Земен и Омуртаг.

  Решението за подкрепа на кандидатурата на Диана Ковачева е мотивирано с доброто взаимодействие между националния омбудсман и местните омбудсмани, които в бъдеще също разчитат на ефективно партньорство в правозащитната област. В преходния период, преди настоящата процедура по избор, омбудсманът и местните обществени посредници са имали общи позиции по теми като водната криза, задължителната предучилищна подготовка и необходимостта от изменения в закона за етажната собственост.

  Сега изпълняващият длъжността омбудсман е единствената кандидатура в стартиралата процедура по избор. Предстои изслушването на Диана Ковачева в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание.

  В рамките на заседанието обществените посредници бяха приветствани от зам.-кмета по „Икономическо развитие“ на Община Шумен Росица Антонова, областния управител проф. Стефан Желев и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев. Те се обединиха около позицията, че институцията е важна за диалога между гражданите и администрацията и в тази връзка мрежата от местни омбудсмани, които към момента са 14, трябва да се разширява.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен