Новини

 • По 15 случая е работил Общественият посредник през месец януари

  Публикувана 01.02.2013

  Над 40 души потърсиха съдействието на Обществения посредник на Община Шумен Иван Капралов през януари. По 15 случая е започната проверка. Четири от тях са свързани с проблеми в етажната собственост. Двама жалбоподатели са търсили съдействие за изясняване защо се бавят действия на общинската администрация по техни заявления за индивидуализация на имот и издаване на актуална скица на имот.
  Граждани сигнализираха и за спрян автобусен транспорт по ул. „Тича” заради дупки по настилката.
  В шест от случаите жалбоподателите очакват от омбудсмана да посредничи в отношенията им с други институции – Дирекция „Социално подпомагане”, Агенция „Митници”, „Водоснабдяване и канализация”, Бюро по труда, община Венец и община Хитрино. По повод на един от възникналите казуси Общественият посредник съвместно с представители на общинската администрация в Шумен съдейства за издаване на акт за раждане от община Сливен на дете, чиято майка е с испанско гражданство, а бащата е шуменец. Поради липса на документ за актуално семейно положение на майката, администрацията в Сливен отказва да регистрира новороденото. След проведени няколко разговора, детето все пак получи искания документ.
  В друг от случаите Общественият посредник поиска информация от „Общински пазари” ЕАД за сключен договор с наемател на павилион на Цветния пазар, в който се продават промишлени стоки. В официалния отговор на директора на общинското предприятие бе обяснено, че договорът е сключен за месец след като на проведените търгове не е проявен интерес от страна на търговците на цветя и с цел да не се губят средства от наем. Павилионът бе освободен веднага след изтичането на договора, а от „Общински пазари” ЕАД проведоха нов търг за наем на павилион за продажба на цветя според статута на Цветния пазар.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен