Новини

 • Общественият посредник на Община Шумен подкрепи гражданските протести

  Публикувана 04.03.2013

  Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов подкрепи гражданските протести през последните седмици и декларира готовност да посредничи между протестиращите и институциите. През февруари темата беше водеща и за дейността на местния омбудсман. По желание на гражданите са проведени три срещи, свързани с причините и провеждането на гражданските протести. Предоставени са юридически консултации относно Общите условия с „Енерго – Про” АД и процедурата за свикване на митинг-шествие според изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите.
  „Сега е много важно политици и граждани да се успокоят, за да може да се чуят един друг. В момента има тишина, в която гражданите трябва да формулират конкретни искания, чрез които да се промени сегашната формула на управление на държавата. Политиците от своя страна трябва да са достатъчно готови да чуят исканията и да коригират поведението си”, заяви Капралов пред новинарския портал www.topnovini.bg на 20 февруари 2013 г. В поредица от публични изказвания в радио „Форте”, вестник „Топ новини”, Радио „Фокус”-Шумен, Радио Шумен и Телевизия Шумен Общественият посредник разясни своята позиция и призова за диалог.
  През изтеклия месец Общественият посредник участва активно в публичните обсъждания на проекто-бюджета на Община Шумен за 2013 г. По инициатива на кметове на села от общината бе проведена среща и омбудсманът пое ангажимент да посредничи за гарантиране на достатъчно средства от бюджета за малките населени места. В частта за капиталовите разходи Общественият посредник отново постави на вниманието на администрацията необходимостта от благоустрояване на улици и междублокови пространства, включени в годишния отчет на Обществения посредник след постъпили множество жалби от граждани.
  През изминалия месец Общественият посредник се включи в семинар с читалищни работници и център „Европа директно” по повод Международната година на гражданите и стартира инициатива съвместно с Териториалното статистическо бюро за проучване на степента на информираност на гражданите за дейността на институциите в България.
  Повече от 30 души са потърсили помощта на Обществения посредник през месец февруари. По 9 от случаите са извършени проверки или е осъществено посредничество с различни институции. Два от случаите са свързани с оплаквания на граждани от шумни климатици и желанието им да бъдат изработени правила на местно ниво за монтиране на устройствата в етажна собственост.
  Жалбоподателят Йовчев бе консултиран как да възстанови здравноосигурителните си права след среща с директора на ТД на НАП-Шумен.
  Жалбоподателката Славчева потърси помощ по повод удържане на пари от болничен заради стари задължения към НОИ. След разговор с директора на НОИ-Шумен гражданката бе ориентирана във възможностите за разсрочено плащане на дълговете.
  През миналия месец стана ясно, че е приключен успешно случаят „Желязков”, който бе включен в годишния отчет на Обществения посредник. С активното участие на КНСБ-Шумен вече се компенсират пътните разходи на г-н Желязков, който е учител в СОУ „Хан Исперих”-Нови пазар.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен