Новини

 • ОИЦ – Шумен и омбудсманът в обща инициатива

  Публикувана 14.03.2013

  Областният информационен център и омбудсманът на община Шумен ще съдействат на собственици на домове, които са заявили желание да санират жилищата си по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“. Това ще засегне преди всичко случаи при които има опасност от разпадане на постигнатото общо съгласие между собствениците, след като бъдат изготвени индикативните бюджети за саниране на сградите.“Досега подалите заявления за саниране не са се обвързали по никакъв начин юридически с проекта и от това какви индикативни бюджети ще се разработят за тях, зависи дали хората ще се съгласят да подпишат договор, за да се изпълнят строително-ремонтните работи по всяка една сграда“ – предупреди местният координатор по проекта и експерт в ОИЦ , Анатоли Стоянов.
  „Имаме много проблеми със Закона за етажната собственост, но на първо време имаме проблем, че не си говорим със съседите. Затова смятам, че проектът „ Енергийно обновяване на българските домове” от енергийна гледна точка, но и от гледна точка на социума е истинско предизвикателство“, обяви общественият посредник Иван Капралов. Той уточни, че получените при него жалби по проблемите на етажната собственост са на второ място по количество. Много често се налага страните да бъдат помирявани по различни конфликти.
  Омбудсманът ще прилага правомощията си, свързани с посредничество между гражданите и административните органи, предоставяне на компетентна информация за хода на процедурата и съдействие чрез ОИЦ. Всички сигнали за проблеми между собственици на етажна собственост, които биха застрашили по-нататъшното участие в проекта, ще бъдат предоставяни на омбудсмана за оказване на съдействие. При нужда експерите на ОИЦ и омбудсманът ще участват в общи събрания на собствениците на етажна собственост.
  Проектът „ Енергийно обновяване на българските домове“ стартира през юли 2012 г. като основната му цел е осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите в многофамилните жилищни сгради чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тези сгради. Проектът е предназначен за сгради проектирани до 1999 г. и отговарящи на изискването за минимум 3 етажа и 6 апартамента. Реализира се в 36 големи града в страната. Бюджетът му е малко над 50 млн. лв. и е предвиден за саниране на около 200 сгради в страната.
  В Шумен са подадени 7 заявления, едно е отхвърлено. По пет от заявленията в момента се изготвят индикативни бюджети. За сравнение в страната са подадени към момента 167 заявления, одобрени са 95.