Новини

 • Общественият посредник се срещна с регионалната организация на Съюза на инвалидите

  Публикувана 14.03.2013

  Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов се срещна днес с представители на регионалната организация на Съюза на инвалидите в Шумен. Срещата се осъществи по покана на хората с увреждания в клуба им в кв. “Тракия”, а поводът бе призивът на омбудсмана към гражданите да се включат с идеи при изработването на проекта за интегриран план за възстановяване и развитие на Шумен.
  Иван Капралов обясни процедурата, по която се изготвя проектът за развитието на града през периода 2014-2020 г., и очерта трите зони за въздействие, определени в него. Той подчерта, че до лятото на 2013 г. интегрираният план за възстановяване и развитие трябва да бъде факт – след етапи на обществено обсъждане и одобрение от Общинския съвет. “Този план е богатство, от което трябва да се възползваме. Сега е моментът вашата организация като една от най-активните в града, и всички останали да кажем какво искаме да се промени в Шумен с европейски пари”, призова присъстващите омбудсманът. Той ги подкани да напишат мнението си къде липсват паркове, детски и спортни площадки и друга социална инфраструктура и обеща да посредничи предложенията им да стигнат до администрацията на Община Шумен.
  В разговора вниманието на Иван Капралов бе насочено към ул. “Кольо Фичето”, по която било затруднено придвижването на пешеходци и хора с увреждания. Да се превърне в парк пространството до Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии, а недовършеното училище в кв. “Тракия” – в площадка за разхождане на домашни кучета, и да се възстанови детската площадка в кв. “Боян Българанов”, бяха другите искания.
  Другата тема, която присъстващите поставиха на вниманието на Обществения посредник, е за проблемите с паркирането на автомобилите на хора с увреждания. Въпреки приетата специална наредба за това през януари, все още Община Шумен не издава карти на тази група хора. Обсъдени бяха и въпроси за липсата на места за паркиране на хора с увреждания в района на улиците “Марица”, “Петър Берон”, “Васил Априлов”, “Кирил и Методий” и “Любен Каравелов”, както и за дефицита на такива паркоместа в целия град.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен