Новини

 • Областният информационен център представи новия програмен период

  Публикувана 10.12.2013

  179 договора за 233,5 млн. лева, безвъзмездна помощ от Европейския съюз, са сключени и се изпълняват на територията на област Шумен през първия седемгодишен период от членството на България в ЕС. В страната договорите са над 9 хиляди, а стройността им надхвърля 17 милиарда лева. Това стана ясно днес на форум за представяне на новия програмен период (2014 – 2020 г.). Негов организатор бе Областният информационен център, а модератор – общественият посредник на община Шумен Иван Капралов. През тази година ОИЦ и омбудсманът си партнират в инициативи за по-широка информираност на гражданите.
  „В края сме на 2013 година, която Европейската комисия определи като година на гражданите. Това е особено важно за мен като омбудсман, защото позицията на гражданите трябва да е активна и участваща. Европейският съюз и нашето място в него не води автоматично до просперитет, но участието ни в него – води. Срещу евроскептицизма можем да се изправим само с участието си – да търсим помощ, да даваме и реализираме идеи. Един от начините е да се включим в предстоящите евроизбори”, каза пред форума Иван Капралов.
  Форумът бе открит от областния управител Венцислав Венков, в работата му взеха участие кметът на община Нови пазар Румен Панайотов, кметове на населени места, директори на учебни заведения, представители на бизнеса и неправителствения сектор.
  Експерти от управляващите органи на оперативните програми и ОИЦ – Шумен представиха Споразумението за партньорство и новите оперативни програми за периода 2014 – 2020 г., по които се очаква в България да влязат 6,8 млрд. евро, и още 2,3 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони.

  Офис на Обществения посредник в Община Шумен