Новини

 • Два проекта за социално предприемачество стартират в Област Шумен

  Публикувана 13.09.2017

  Народно читалище „Пробуда 1929“ от с. Хитрино и Сдружение „Роден край“ от с. Каспичан са разработили ефективни проекти за социално предприемачество и са получили финансова подкрепа по програмата „Социалното предприемачество – възможност за обезкуражените млади хора в областите Шумен, Сливен и Монтана“. Програмата се реализира от Българския център за нестопанско право с подкрепата на UNICEF – България. Предстои тържествено откриване на кафе-сладкарница с детски кът в сградата на читалището в Хитрино, а бъдещият персонал от безработни млади хора в момента се обучава за съответната професионална квалификация. В село Каспичан пък планират създаването на предприятие, което да се ангажира с облагородяването на улиците, тротоарите и тревните площи в подкрепа на Община Каспичан.

  2

  Двата проекта бяха представени днес на заседание на Обществения форум на неправителствените организации в Област Шумен. Модератор на събитието бе Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов.

  Областният управител проф. Стефан Желев посрещна представителите на неправителствените организации и обяви категоричния си ангажимент да си партнира със сектора на база на подписаното от неговия предшественик споразумение за сътрудничество.

  Председателят на управителния съвет на Търговско-промишлена палата – Шумен Христо Дечев представи целите на разработения и одобрен за финансиране проект на организацията по темата „предприемачество“ и отправи покана към останалите членове на Обществения форум да се включат в конкретни дейности.

  Павлета Алексиева от Българския център за нестопанско право подчерта възможностите на социалното предприемачество като стратегически инструмент в подкрепа на обезкуражените млади хора и представи разработени от центъра предложения за изменение в общинските и областните стратегии за развитие. Предложенията целят да гарантират устойчивост и ангажимент за подкрепа на социалното предприемачество от страна на областния управител и местните власти.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен