Новини

 • Дванадесетокласници влязоха в ролята на общински съветници

  Публикувана 12.10.2017

  Зрелостници от всички шуменски училища се срещнаха с  кмета на Община Шумен Любомир Христов, председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-председателя на местния парламент Пламен Петков и обществения посредник Иван Капралов. Те запознаха младите хора с принципите на местното самоуправление и  функционирането на местната администрация. Повод за мероприятието е отбелязването на Деня на българската община – 12 октомври.

  1Градоначалникът обясни значението на отговорностите и разясни важността на решенията, които заеманата от него длъжност изисква да поема всекидневно. Общественият посредник Иван Капралов разказа за ролята и конституирането на институцията омбудсман в общината в подкрепа на опазването на правата и свободите на гражданите.

   

  Дванадесетокласниците влязоха в ролята на общински съветници. С процедурите и значението на гласуването по време на сесия ги запознаха председателят и зам.-председателят на Общинския съвет. Учениците гласуваха внесено от кмета, на чийто стол седна ученикът Георги Велков от Професионалната гимназия по икономика, предложение за ограничаване на  движението на моторни превозни средства по Шуменското плато  в почивните дни. По време на дълъг и конструктивен дебат младите съветници защитиха активната си гражданска позиция, а предложението бе отхвърлено с голямо мнозинство – 29 гласа „против“, 9 „за“ и 2 „въздържал се“.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен