Новини

 • Общественият посредник участва в кръгла маса за прозрачност на местната власт

  Публикувана 08.11.2017

   

  001PBGКръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“ се проведе днес в залата на областната администрация във Велико Търново. Срещата се организира от Асоциация „Прозрачност без граници“, а неин домакин бяха членовете на Областния съвет за противодействие на корупцията, председателстван от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова. На форума присъстваха представители на областните администрации и по-големите общини от Северна България.

  Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов и Ваня Нушева представиха резултатите от годишното си изследване „Индекс на местната система за почтеност“. Сред добрите практики за повече прозрачност и почтеност от организацията посочиха и значението на институцията на местните обществени посредници. Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов благодари на Асоциация „Прозрачност без граници“, че от миналата година в изследването се отчита показателят за наличието или неналичието на институцията на местните омбудсмани в общините.

  Капралов призова представителите на местните власти да продължат с усилията си да учредят институцията в техните административно-териториални единици, за да отговорят на искането на гражданите. Той припомни, че поради редица обективни или субективни причини процедурата за избор на обществен посредник тръгва, но не стига до финалната си фаза в големи общини като Варна, Добрич, Русе, Видин и Велико Търново. „Предстои да се види какво ще се случи със сега проявената инициатива в Разград“, допълни още общественият посредник на Община Шумен.

  От името на мрежата на действащите обществени посредници в България Иван Капралов предложи методическа помощ и участие в различни формати с цел разясняване на ползите за подобряване на административното обслужване на гражданите с участието на местните обществени посредници. Изказването предизвика интереса на представители от Велико Търново, Габрово и Разград, които потърсиха допълнителни контакти с шуменския омбудсман. В края на срещата заместник-областният управител на Шумен Ширин Вели и общественият посредник Иван Капралов отправиха покана към Асоциация „Прозрачност без граници“ да представят резултатите от индекса на местната система за почтеност и в Шумен.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен