Новини

 • Общественият посредник представи шуменския модел пред гражданите на Разград

  Публикувана 20.12.2017

  25578967_956949194469983_622101348_oОбщественият посредник на Община Шумен Иван Капралов представи шуменския модел на местно самоуправление пред граждани на Разград вчера. Срещата бе по покана на Сдружението с нестопанска цел „Клуб за обществена подкрепа и гражданска активност“ /КОГА/ във връзка с внесеното предложение от общинския съветник Милена Орешкова за конституиране на институцията в Разград.

  Капралов призова гражданите и гражданските организации да разясняват на хората и властта, че общественият посредник е институция на местното самоуправление, натоварена с грижата да поддържа ефективен публичен диалог. Общественият посредник изложи аргументи в подкрепа на тезата си, че контролът от страна на омбудсмана има своите доказани предимства пред класическите способи на административния и съдебния ред за защита на правата и интересите на гражданите.

  Пред инициаторите на идеята за конституиране на омбудсман в Разград, Капралов представи опита на община Шумен и на негова база отговори на всички традиционно задавани въпроси от страна на скептично настроените спрямо институцията страни. „Не е вярно, че омбудсманът няма власт и от него нищо не зависи. Омбудсманът разполага с институционална комуникационна власт. Той има трибуна, от която може да изрази позиция за една или друга практика на администрацията или решение на властта“, заяви общественият посредник.25624385_956949187803317_1093568137_o

  В заключение Иван Капралов подари на Милена Орешкова копие от статията си „Извънсъдебни правозащитни институции. Омбудсман“, включена в научен сборник в областта на правото. „Този дебат е важен и дано да съм ви бил достатъчно полезен в подготовката за него“, завърши Капралов с обещанието, че при необходимост отново е готов да гостува на Разград.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен