Новини

 • Семинар за българското европредседателство се проведе в Шумен

  Публикувана 18.04.2018

  1Семинар за ученици на тема „Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“ се проведе днес в рамките на Месеца на Българското председателство в Шумен. Инициативата се организира от Община Шумен в партньорство с Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и обществения посредник Иван Капралов.

  На събитието присъства кметът на общината Любомир Христов, който обърна внимание на аудиторията относно значението на европейското членството за Шумен. Той даде пример с успешно реализирани програми с европейското финансиране, както и предстоящи инфраструктурни проекти, които ще допринесат за европейския облик на града. В заключение градоначалникът отбеляза, че работната среда в града чувствително се подобрява и призова учениците след време да дадат старт на професионалния си път именно в Шумен.

  В качеството си на председател на журито, оценяващо есетата в конкурса „България в Европа или европеец ли съм“, доц. Юрий Проданов обяви отличените автори. Това са единадесетокласниците Симона Дурлева от ППМГ  “Нанчо Попович”, Ростислав Румянов от СУ „Сава Доброплодни“, Юриета Иванова и Мария Йорданова от СУ “Йоан Екзарх Български”. Доц. Проданов сподели, че особено впечатление на журито е направило емоционалното есе на Арзу Исметова от СУ “Трайко Симеонов” и определи работата на момичето като добра практика, от която връстниците й могат да вземат пример.2

  След официалната част учениците взеха участие в семинарно упражнение за правата, свободите, общите ценности и институции, водено от обществения посредник Иван Капралов. В дискусията бяха обсъдени приоритетите на България по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Капралов провокира участниците в опит да назоват три знака, разкриващи европейската идентичност и изложи своите предложения. На първо място той посочи архитектурата, която има облика на Шуменския окръжен съд, Народния театър „Иван Вазов“ в София, центъра на градовете Видин, Русе, Пловдив или Варна. Звукът на Европа, според обществения посредник, пък очевидно е класическата симфонична музика. Третият белег за европейска идентичност според Капралов е велосипедът. „В Европа колелото се ползва за придвижване, но и за спорт, както и приятно осмисляне на свободното време. Тук велосипедът е и знак за връзка с природата и опазването на околната среда. Трите най-големи колоездачни състезания са обиколките на Франция, Италия и Испания“, допълни още местния омбудсман.

  Следващото събитие от програмата на Месеца на Българското председателство в Шумен е дискусия на тема: “Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“ и ще се състои на 25 април от 10.00 часа в 309-та аудитория „Боян Пенев“ в Ректората на Шуменския университет. Водещ на дискусията ще бъде ръководителят на катедра „Журналистика и масови комуникации“ доц. д-р Юрий Проданов. Аудиторията ще има възможност да се срещне с експерта по Европейска политика, член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейски изследвания и преподавател в Нов български университет д-р Катя Христова. По време на срещата ще бъдат представени и наградени най-добрите фотографии от конкурса за снимки „Европа в Шумен“.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен