Новини

 • Общественият посредник настоява за позиция относно проекта за Национална здравна карта

  Публикувана 08.05.2018

  Общественият посредник настоява за консолидирана професионална и обществена позиция относно внесения за обществено обсъждане проект на Национална здравна карта на Република България. С писмо до областния управител проф. Стефан Желев, Капралов предлага спешно заседание на Областната комисия по здравеопазване с цел формирането на позиция предвид наближаващия краен срок за обществени консултации на внесения проект за Национална здравна карта на Република България – 23 май 2018 г.1

  Общественият посредник посочва, че според професионалната позиция на Дружеството на лекарите в МБАЛ – Шумен, което е част от районната колегия при Българския лекарски съюз, проектът за Национална здравна карта на Република България в частта относно болницата в Шумен съществено се разминава с първичните предложения, подготвени от Областната комисия по здравеопазване. „Медицинската общност предупреждава, че с приемането на документа в този му вид на практика се цели намаляването на нива на компетентност в Неврологичното отделение и в отделението „Уши, нос, гърло“. Проектът предвижда намаляването на броя на леглата в ключови специалности като неонатология, кардиология, пулмология и фтизиатрия, инфекциозни болести и урология. Под риск за бъдещото си съществуване и развитие е детската и гръдната хирургия в МБАЛ-Шумен, както и отделението за очни болести“, коментира още омбудсманът.

  „В качеството си на Обществен посредник винаги съм отстоявал позицията, че един областен град се отличава от по-малките населени места единствено по броя и качеството на публичните услуги, които предоставя на гражданите. Броят и качеството на административните услуги, на тези в областта на образованието, културата, спорта и здравеопазването. Пределно видно е, че днес шуменци водят децата си на кино във Варна, защото лесно допуснахме да разрушим съществуващата инфраструктура в културата. Притеснението ми днес е, че в бъдеще децата ни ще са принудени да ни върнат жеста, като ни водят за болнично лечение в същия град“, обобщава общественият посредник Иван Капралов.

  Офис на Обществения посредник на Община Шумен